300-101 pdf 200-310 pdf 210-060 pdf 200-355 pdf 640-911 pdf 300-075 pdf 300-208 pdf 300-070 pdf 300-360 pdf 642-998 pdf

Utställningen

I utställningen rör sig besökaren i en miljö som verkar både antik och futuristisk på samma gång, bland interaktiva stationer med mekaniska och digitala lösningar. Ett antal stämpelklockor håller reda på din tid och med dem gör du ditt unika avtryck i utställningen.

Med utställningen vill Regionmuseet Kristianstad få besökare att reflektera över vad de gör med sin tid och inspirera till att förhålla sig till tiden på ett bättre sätt. Genom dataspelsinspirerade interaktiva stationer, med utgångspunkt i en boken Momo eller kampen om tiden, av Michael Ende, hänger vi med Momo i hennes kamp om tiden. Utställningen tar upp frågor som: Varför känns det som att tiden inte räcker till? Går det att spara tid och vad gör vi med den tid vi har sparat? Är snabbare alltid bättre? Hur påverkar vi vår egen och andras tid?

Utställningen visar hur tiden styr våra liv, hur människan alltid har fascinerats av tid och ständigt försökt mäta och kontrollera den. En mekanisk tidslinje visar nedslag i tidmätningens historia. På en vägg av klockor visas vanliga och ovanliga tidmätare: Biologiska klockor, timstocken och det långa nuets klocka.

Hur känns tiden när man väntar på ett nytt hjärta, uppehållstillstånd eller när man avtjänar ett fängelsestraff? Vilken betydelse har en tusendels sekund för en elitidrottare? I utställningen lyfts människor fram som har olika erfarenheter och förhållningssätt till tid. I en futuristisk telefonväxel kan besökare tjuvlyssna på röster som talar om teman som väntan, tidspress och vad som får dem att ta tillvara tiden.

I utställningen är du här och nu. Du får chans att dra i nödbromsen och hoppa av tåget. Eller mixa ditt eget lugnande ljud. Genom bland annat tidexperten Bodil Jönssons tankar om tid och tidsbegrepp får vi nya perspektiv och begrepp som förklarar tiden som styr våra liv.

VEM HAR GJORT UTSTÄLLNINGEN?

Det ligger i tiden är en vandringsutställning från Regionmuseet Kristianstad, gjord tillsammans med ungdomar och unga vuxna. Formgivning och produktion har gjorts av Eric Langert och Per Petersson. Utställningen är producerad av Regionmuseet Kristianstad i samarbete med Högskolan i Skövde. Projektet är finansierat av Arvsfonden. Läs mer om projektet här.

VAR KAN JAG SE DEN?

Utställningen öppnar på Regionmuseet Kristianstad 26/10-2014 och går sedan på riksturné från och med våren 2015.

TILLGÄNGHET

Kontakta respektive museum om det är något du behöver veta inför ditt besök.

Lärarhandledning till utställningen finns på Regionmuseets hemsida.

BLOGG

Följ vår blogg  för nyheter om utställningen och programpunkter.

INSTAGRAM

Tagga dina bilder från utställningen med #detliggeritiden så visas de här på hemsidan.

Foto: Jag väntar på att tiden ska gå, Anna Winér