300-101 pdf 200-310 pdf 210-060 pdf 200-355 pdf 640-911 pdf 300-075 pdf 300-208 pdf 300-070 pdf 300-360 pdf 642-998 pdf

Röster om tid

Tid är olika för olika personer. Vi har olika sätt att förhålla oss till tiden beroende på vem vi är, var vi är, vad vi gör och hur vi mår. 

För personer med hjärnskador kan abstrakta begrepp som tid vara svåra att hantera. Det kan vara klurigt att känna av tidslängder och att hålla koll på klockan. För en arbetslös kan för mycket tid vara ett problem och källa till ångest. För en person som jobbar heltid kan tiden istället vara en bristvara. Barn kan vara mer spontana och leva i nuet än vuxna som lever sitt liv efter klockan.  Bor du i Somalia bokar du inte tid hos läkare i förväg utan går till sjukhuset och ställer dig i kö när du behöver vård. När du har roligt går tiden fort när du har tråkigt går den långsamt.

”En timme är lite längre än en minut” Ella, 5 år

Hur ska en sjuk människa klara av dagens stressiga samhälle när inte ens en frisk människa gör det?” Marco, 35 år

”När jag är med mina vänner så vet jag nästan aldrig vad klockan är, då håller vi på att bråka, dansa och mycket mer tills någon säger till oss om vad klockan är eller tills vi blir för trötta och somnar.” Anton, 18 år

”Om jag måste till sjukhuset när jag är i Somalia bokar jag inte tid. De som finns där tar hand om mig. Om läkaren inte har tid eller om han är upptagen, då får du komma en annan dag.  Läkaren säger inte att man ska komma en viss tid.” Amal, 20 år

”Jag saknar mina barn, min familj. Tiden jag har väntat på att få träffa dem igen känns som en evighet! Det är 4 år sedan jag såg dem sist! Man lider så mycket när man är långt ifrån dem man älskar. Man lider för man har inte pengar för att åka och träffa dem. Och de kan inte heller komma hit.” ”Maria”